Osallistujat

16.5.2012

Arvostelu: Raakel the drunken bitch


Rehellisesti sanoen, en muista, mitä alkuperäisessä sadussa tapahtuu, koska kai siitäkin on miljoona kiltimpää ja suloisempaa versiota nykyajan pehmoipanille. Kuitenkin, olettaen että tiedän juonen kulun, yritän saada aikaan jonkinlaisen arvostelun.
En tosiaan ihan tajunnut, ettei draama ole sinulle niin tuttua – siksi on ihan ymmärrettävää, että kaikki ”säännöt” eivät pelaa. Mutta sanoisin, että ensimmäiseksi tämä on tosi hyvä, ja esimerkiksi kohtausten rakennuspalikat, eli vuorosanat ja näyttämöviitteet, on juuri oikein tehty ja ne ovat juuri kohdillaan.
 Juonesta sen verran, että sisällöltään se on mielestäni ihan mainio, ja juuri se on hienoin asia! Pystyin jotenkin kuvittelemaan jonkin hauskan hömppä”leffan”, johon on kuitenkin otettu kantaaottava ja vakava aihe (jäätiköiden sulaminen). Mietin vain, että (jos siinä alkuperäisessä sadussa on kolme haltijakummia?) jos tätejä olisi sadun mukaiset kolme kappaletta, se kiinnittäisi enemmän huomiota sadun peruspiirteisiin (luku kolme toistuu)ja tietämätönkin katsoja osaisi yhdistää draaman satuun. Ei tietenkään pakollinen lisäys, mutta se mukailisi enemmän juonta.
Juonen rakenteesta sitten. Synopsiksen yksi tehtävä on olla pääasioiden inforuutu esim. ohjaajalle, tuottajalle jne. Siksi  juonta kannattaisi ehkä vähän tiivistää, ja turhat yksityiskohdat karsia. Toisaalta ainakin tässä versiossa siitä kävi ilmi paljon sellaisia lukukokemukselle tärkeitä, oleellisia yksityiskohtia, että suotakoot anteeksi. Mutta siis yleensä, jos joskus kirjoitat kässärin, niin ota keksimäsi yksityiskohdat itse tarinaan, ja kerro vain pääasiat, tärkeimmät henkilöt, käännekohta, lopputulos, tärkeimmät motiivit ja teema. esim. täältä löytyy helpot yleisohjeet.
 Mieitin myös, vaikka se ei periaatteessa käsikirjoittajan ongelma olekaan vaan lavastajan, että toimisiko tarina paremmin elokuvaksi? Esimerkiksi veden nouseminen, jättipakastin jne. on varmaan aika vaikea saada lavalle. Onhan se toki mahdollista, mutta mietin, että siitä tulisi myös aika hieno leffa. Voin kyllä sanoa, että elokuvakäsikirjoittamisesta ei ole mitään kokemusta enkä kyllä osaa sanoa mitään sen rakentavampaa, kuin että olis aika jännä nähdä tää tarina joskus screeniltä!
 Kohtausluettelo on periaatteessa ihan kunnossa, että kohtausrajat on aikalailla hyvin tehty draaman kaaren mukaan. Mutta jotain ihan pientä kommenttia.. ekassa kohtauksessa on sulku, jossa lukee että säästätili avataan, mutta sitä ei näy. Miten katsoja saa tietää sen? Kohtaussuunnitelmassa olisi ihan hyvä käydä esille se, koska katsoja on pelkästään näkemänsä ja kuulemansa tiedon varassa. Toinen kohtaus taas.. periaatteessa se on ihan okei, mutta perusidea kohtauksessa on, että draaman kaari etenee alati nousevaan kliimaksiin ja sitten tilanne ratkeaa juuri ennen loppua uuteen suuntaan, joka taas määrittää seuraavan kohtauksen alkuasetelman. Mutta toisaalta mietin, et toi vois olla aika hauska ns. kohtausten mainostauko, tai minikohtaus.
Viimeinen asia, josta sanon, on sammuminen. Mistä katsoja tietää, että tyttö kaatuu nimenomaan sammumalla? Voisi tehdä sen selväksi esim. sillä, että tyttö kävelee jo kauppaan haparoiden ja on selvästi kännissä tms…?
Mutta siis joo, juoni on tosi hyvä ja heräsi kyllä mielenkiinto. Ehkä toi mun arvioinnin määrä kuulostaa pahalta, mutta siis ideana, ja just se sun oman mielikuvituksen tuotos, on tässä kaikkein parasta, ja juoni on yks hauskimmista tähän astisista! : )

Ei kommentteja: