Osallistujat

6.4.2012

Arvostelu: Työnimi: sanaton

Vau! Tämä oli todella mielenkiintoinen ja yllättävä teksti! On vaikea sanoa vielä lopullista arviota, koska tämä oli vasta alku, mutta koukutuin kyllä heti ja olisi kiva lukea mahdollista jatkoa! :>

En olisi alun perusteella osannut arvata Esterin erikoista tilannetta. Se selvisi minulle vasta, kun hän kirjoitti olevansa kuuromykkä. Oli varmaan tarkoituskin, ja se toimii hyvin, että tilanne ei paljastu aiemmin. Kaipaisin kuitenkin ehkä vähän tarkennusta siihen, mitä tarkalleen Esteri kuulee ja ei kuule. Koska tuntui jotenkin ristiriitaiselta, että hän pystyy kuulemaan Rekon puheen, mutta ei musiikkia. Tämä on kuitenkin vain pieni sivuhuomautus, joka ei tee tekstistä yhtään vähemmän hienoa! Ajattelin vain mainita sen, jos aiot työstää tätä enemmänkin.

Sitten voin vastailla suoraan noihin kysymyksiisi:
-          Sivuhenkilöt olivat minusta todella mielenkiintoisia! Kannatan ehdottomasti heidän elämien työstämistä. Heillä voisi olla jotain omaa menossa, mutta yllättäen se vaikuttaisikin olennaisesti myös päähenkilöihin tai jotain tällaista. Sivuhenkilöiden elämiä voisi pohjustaa myös kunnolla, jotta tulisi varmasti selväksi, mikä tilanne Richardin perheessä on ja miten muuten Ilonan äärifeminismi ilmenee kuin miesten esiinnellistämisenä.
-          Puhekielisyys tuntui heti osuvalta ja ominaiselta joka henkilölle. Vielä ei kerrota Richardin ikää, mutta hänen puhetyylinsä perusteella arvelisin hänen olevan alle 30-vuotias. Osuinkohan yhtään lähelle? Tykkäsin erityisesti Rekon erikoisista ajatuksista ja mielenliikkeistä (vaikka eivät nyt puhetyyliin kuulukaan)! Esim. ”Osaatko kuvitella miltä Kolumbuksesta tuntui löytää Amerikka?” on aivan loistava!
-          Tämä teksti toimii jotenkin hyvin juuri näin, en ehkä lähtisi tekemään tästä draamaa. Sitten tämä ei olisi enää sellainen romaanin kaltainen ja lukija ei pääsisi niin ”sisälle” tapahtumiin. Joten siis minä kannatan kertovaa tekstityyliä. Tuo kirjoittaminen oli hyvä idea! Muita ilmaisukeinoja voisi olla välillä Ilonan tulkkaus (vaikka Esteri ei pidäkään siitä, se voisi tapahtua jotenkin väistämättä), yleinen kehonkieli, jota oletkin käyttänyt hyväksi, ja vaikka katseet.
-          Tuo vuorotteleva ”päähenkilön rooli” on juuri mainio! Olen lukenut vain muutamia kirjoja, joissa sitä on käytetty ja olen tykännyt juuri niistä eniten. Sillä tavalla voit syventää molempien elämää vuorotellen sitä mukaa kun tapahtumat etenevät.
-          Minulle tulisi tuon alun perusteella mieleen, että Esterin ja Rekon välillä muodostuu luonnollisesti jonkinlainen romanttinen suhde. Ilona aiheuttaa mahdollisesti kolmiodraaman, ja Richardilla on aivan omat kuvionsa perheensä kanssa. Mutta hänen elämä saattaa linkittyä muihin esimerkiksi sitä kautta, että hänen vaimonsa on vaikka joku Ilonan tai Esterin tuttu, mikä paljastuu vasta myöhemmin. Muuta en oikein keksi, enkä halua sotkea enempää lupaavalta kuulostavia isoa käännekohtaa ja juonisuunnitelmaa! :>

Alulle ainakin ***** !

1 kommentti:

v kirjoitti...

joo siis ajattelin että Esteri osaa lukea huulilta ja siksi tajuaa mitä Reko sanoo. Toki se pitäisi tuoda paremmin esiin. Hyvä että sanoit, en olisi tosiaan itse edes tajunnut asiaa kun pidin sitä tekstilleni itsestäänselvyytenä. : )