Osallistujat

15.5.2012

Arvostelu: Lordi Gägän Uudet Vaatteet


Sano mitä sanot, mutta minusta tämä oli kyllä loistava!! Ei tullut yhtään sellainen olo, että tämä olisi jotenkin pinnallinen tai laimea, vaikka tuo aihe oli tuollainen. Päinvastoin, tämä oli mahtava parodia Lady Gagasta kumppaneineen ja heidän ”maailmastaan”. Tunnelma on jotenkin niin osuva – leikittelevä, ilmeisen sarkastinen ja hervottoman hauska! Erityisesti kohdassa ”He tekevät minulle sellaisen asun, että Katy Cherry tukehtuu ilotulitteisiinsa” meinasin tukehtua nauruuni. Ja muutenkin koko teksti oli uskollinen Lady Gagan imagolle ja tyylille käyttäytyä – ivailevasti tietenkin. Lisäksi pienet sulkuihin merkityt yksityiskohdat elävöittävät mielikuvaa näytelmästä ja esim. kohdassa ” ojentaa kättään Parazille, joka vastahakoisesti suutelee tätä” voin niin kuvitella kiusaantuneen Parazin suutelemassa suuren Lordin kättä.

Itse draaman onnistumisesta sitten. En tosiaan ole ihan varma, miten draama arvostellaan, joten sovellan hieman vapaamuotoisempaa tyyliä. Kaikki mekaaniset asiat ovat mielestäni kohdallaan: henkilöt, vuoropuhelu, näyttämöviitteet. Kaikki on selkeää ja toimii! Lisäksi itse tunnelma, joka onkin tärkein, näytelmästä välittyy. Kuten aiemmin jo sanoin, pienet lisähuomautukset tuovat tekstiin jotain sellaista eloa, joka saa sen tuntumaan oikeasti lavalla tapahtuvalta näytelmältä, eikä vain novellilta. En ole lukenut muita draamojasi, joten vaikea arvioida tämän laatua siinä mielessä. Kuitenkin tämä oli jotenkin todella nappiin onnistunut parodia minun mielestäni. Jos tämä kerran on normaalia tasoasi alempi, niin haluaisin kyllä todella lukea ne muut draamasi!!

Aihe onnistui lisäksi ihan nappiin! Kun tavoitteena oli kirjoittaa dramatisoitu satu, niin ei olisi paremmin voinut onnistua! Draamasi seurasi alkuperäisen sadun rakennetta ja perusideaa kuuliaisesti, mutta modernisoituna, mikä olikin tavoitteena! Tällainen ajankohtainen ja pinnalla oleva aihe loi entistä vahvemmin modernia kuvaa.

Tämän ollessa ensimmäinen lukemani draamasi se teki kyllä vaikutuksen! Tai ymmärrän, mitä haet takaa – tämä ei ollut ihan perinteinen draama (vrt. Shakespeare), mutta pointti on se, että tämä onnistui täydellisesti tyylinsä puitteissa. Se onkin minusta kirjoittajan hyvä piirre: ei ole väliä mitä kirjoittaa tai mistä aiheesta, kunhan se noudattaa sen tekstityylin ja teeman ”raameja”. Aihe on sitten aina asia erikseen, joka ei kuitenkaan voi tehdä periaatteessa koskaan hyvästä TEKSTISTÄ huonoa. Enkä siis tarkoita tällä, että tämä aihe olisi ollut huono! Kaiken kaikkiaan tiivistän tämän selitykseni nyt yhteen sanaan: mainiota! :>

*****

Ei kommentteja: