Osallistujat

24.6.2012

Arvostelu: Vanha seteli ja muita outoja sattumuksia


Taas ihan mahtava teksti! Herranjumala sentään! Jotenkin akuankkamainen teksti – paljon jänniä, nopeasti vaihtuvia tapahtumia, ja hämärä mutta lohdullinen loppu. Ja ehkä tekstin hienous on myös se, että se sopii kaiken ikäisille: siinä on paljon lapsen mielikuvitukselliseen maailmaan sopivia aineksia, mutta kyllä ainakin minun mielestä uppoaa myös aikuiseen lukijaan.
Vaikka tarina on aika lyhyt ja tapahtumia on paljon, missään kohdassa ei tule tuntemus, että se olisi jotenkin hätäinen ja kiireellä väsätty. Kuitenkin aineksia olisi myös pidempään ja kuvailevampaan tarinaan, jos tahdot työstää tekstiä lisää. Mutta siis, koska aiheena oli dynaaminen teksti, olet onnistunut hyvin! Ehkä kuvailua olisi voinut olla pikkuisen lisää ilman, että tempo olisi liikaa hidastunut. Esimerkiksi kappaleiden alussa pieni kuvailun lisääminen olisi ollut juuri sopiva ”hengähdystauko” lukijalle. Mutta toimii se näinkin!
Tarinan loppu tuntui aluksi hieman hätäiseltä, tai jotenkin ”helpolta” ratkaisulta. Toisella lukemalla kuitenkin aloin tykätä juuri lopusta – se jää sopivan avoimeksi ja lukija voi itse päättää, jatkuuko tarina naisen ja päähenkilön välillä. Mielestäni on kuitenkin hyvä, että tarina loppuu juuri siihen – metamorfooseja on ollut jo tarpeeksi, ja jotenkin olisi ollut hassua että tarina jatkuu, vaikka setelistä päästiin eroon.
Setelistä eroonpääsystä – tarinassa on paljon hassuja ja mielenkiintoisia tapahtumia, mutta setelistä päästään eroon näennäisen helposti, se vain haihtuu pois. Jotenkin olisi odottanut, että juuri se olisi tarinan suurin numero ja huipentuma. Koko tarina on päähenkilöstä riippumatonta indeterminististä kaaosta, ja jotenkin ainakin minä odotin, että päähenkilö olisi päässyt tilanteen herraksi taistellessaan ja lopulta suuren työn jälkeen omasta ansiostaan.
Ehkä ainoa asia, johon olisin kaivannut jotain lisää, oli henkilöhahmon syvyys. Henkilöhahmo on kuitenkin sen verran iso osa tarinaa, varsinkin jos lukijalla on tapana kuvitella tapahtumat mielessään visuaalisina. Voisit kertoa hieman enemmän ulkonäöstä, iästä ja peruskäyttäytymisestä.
****

Ei kommentteja: