Osallistujat

27.3.2012

Arvostelu: tragedia ruususta

Heiii..
Idealtaan tämä teksti on ollut ehkä paras tähän astisista, ainakin mun mielestä. Tykkäsin toosi paljon. Arvaa mikä tässä oikein sytytti? Sellainen… elokuvafiilis. En oikein osaa selittää mistä tämä assosiaatio kumpuaa, mutta musta on hienoa miten uskallat kirjoittaa asioita noin suuressa mittakaavassa. Okei, ne on vain sanoja paperilla, mutta musta ainakin välillä tuntuu etten VOI kirjoittaa ”isoista” asioista, vaan minimoin jotenkin kaiken tosi vähäeleiseksi (kuten ehkä näkyy viimeisessä tekstissä…)mut sitten taas sinä keksit samoista aineksista hemmetin suuren teatterishow´n, hienoja pukuja, itsemurhan… hienoa!
Mutta joo, sitten ihan oikeaan palautteeseen. Mielestäni tällaisessa tarinassa minä-kertoja toimii ihan loistavasti. Jotenkin minä-kertoja eroaa sinun aiempien tarinoiden kertojista, Fionan puhetyylistä paljastuu osa sen persoonallisuutta. Jonkinasteinen itsetietoisuus ja –tyytyväisyys, toiveet glamour-elämästä, usko omiin kykyihin – mielestäni sellaisia asioita pystyy lukemaan jo kertojan puhetyylistä, mikä on tosi hyvä juttu. Ehkä se lisää elokuvafiilistä tähän, koska draamaan kuuluu että jokaisella henkilöllä on omanlainen puhetyyli. Tästä sais itse asiassa aika hyvän draaman…?
On hyvä, että Fionan ja Ruusun elämät kietoutuvat yhteen. Teksti antaa pieniä viitteitä siitä koko ajan, mutta on hyvä, että se paljastuu myös tekstitasolla: ”-- enkä ole enää varma olenko Ruusu vai Fiona.” Se tuo tekstiin jotain syvyyttä, ja toimii. Ehkä jotenkin isompi kontrasti alun ja lopun kanssa olisi parempi… koska Fiona on minäkertoja, hän voi siis valehdella lukijalle, joten ehkä alussa toimisi sellainen itsetunnonpönkitys-elvistely-tyyli, josta kuitenkin alkaisi pikkuhiljaa paljastua Fionan stressi ja epävarmuus, joka sitten huipentuisi tuohon aiemmin lainattuun lauseeseen. En tiedä, se oli vain idea.
Mitä muuta tästä voisi sanoa? Loppua kohden tulee muutamia kirjoitusvirheitä, mutta niitä ei ole häiritsevän paljon.
(Voisit oikeesti ruveta miettii tätä tekstii enemmänkin ja kehittelemään sitä. Rakentaa kunnon profiilin Fionalle ja miettii vaikka miten ne vuoden mittaiset treenit on mennyt ja millaisia suhteita Fionalla syntyy Benin/assistentin/oman perheensa jne. kanssa. mut jos alatkin kehittelemään tätä niin varo black swan-meininkiä, tässä on hieman aineksia sellaiseen.)
*****

Ei kommentteja: